Çfarë është ROI dhe pse është thelbësore?
ROI (Return on Investment) është një metrikë thelbësore për vlerësimin e efikasitetit të një investimi. Ai i lejon kompanitë të përcaktojnë sasinë e përfitimeve financiare të fituara kundrejt kostos së zbatimit të një lista e saktë e numrave të telefonit celular të re, siç janë nënshkrimet dixhitale. Në kontekstin B2B, ROI luan një rol vendimtar në vendimin për miratimin e mjeteve të reja, veçanërisht kur përfshin dixhitalizimin e proceseve themelore, siç është nënshkrimi i kontratave.
Përfitimet e Nënshkrimeve Dixhitale
Përpara se të analizoni ROI-në specifike të nënshkrimeve dixhitale , është e rëndësishme të kuptoni përfitimet kryesore që kjo teknologji u ofron kompanive:.

1. Reduktimi i kostove operative: Nënshkrimet dixhitale eliminojnë nevojën për të printuar, dërguar dhe ruajtur dokumente fizike, duke ulur ndjeshëm kostot me letrën, postimin dhe hapësirën e ruajtjes. Për më tepër, ato eliminojnë kohën e shpenzuar në proceset e verifikimit manual dhe gabimet e mundshme administrative.
2. Shkathtësia e procesit: Kompanitë që miratojnë nënshkrime dixhitale janë në gjendje të kryejnë transaksione shumë më shpejt. Nënshkrimi i kontratës mund të bëhet nga kudo dhe në çdo kohë, pa u varur nga prania fizike e të gjitha palëve të përfshira. Kjo përshpejton mbylljen e marrëveshjeve dhe në fund ndikon pozitivisht në fluksin e parasë.
3. Siguria dhe pajtueshmëria ligjore: Platformat e nënshkrimit dixhital janë projektuar me një nivel të lartë sigurie, duke përdorur enkriptim për të siguruar që dokumentet janë autentike dhe nuk mund të ndryshohen pas nënshkrimit. Për më tepër, këto nënshkrime njihen ligjërisht në disa juridiksione, gjë që garanton vlefshmërinë ligjore të dokumenteve.
4. Qëndrueshmëria: Eliminimi i përdorimit të letrës dhe proceseve logjistike redukton gjurmën e karbonit të kompanive, e cila është në përputhje me qëndrueshmërinë dhe politikat e përgjegjësisë sociale të korporatave, faktorë që vlerësohen gjithnjë e më shumë nga palët e interesuara dhe investitorët.
Rastet e përdorimit në mjedisin B2B
Nënshkrimet dixhitale kanë aplikime praktike dhe të provuara në disa sektorë në mjedisin B2B, siç do të shohim më poshtë:
1. Sektori Juridik
Në sektorin juridik, shkëmbimi i dokumenteve është i vazhdueshëm. Firmat ligjore dhe departamentet ligjore të kompanive përdorin nënshkrime dixhitale për të zyrtarizuar kontratat, marrëveshjet dhe autorizimet. Një shembull praktik është teknologjia ligjore shumëkombëshe që, duke miratuar nënshkrime dixhitale, uli kohën e shpenzuar për përpunimin e dokumenteve me 40%. Për më tepër, kostoja e dërgimit të dokumenteve fizike u ul me 60%, duke ndikuar drejtpërdrejt në ROI.
2. Shërbimet Financiare
Bankat, agjentët dhe institucionet e tjera financiare merren me vëllime të mëdha dokumentesh që kërkojnë nënshkrime, të tilla si marrëveshjet e kredisë dhe dokumentet e pajtueshmërisë. Në Brazil, një institucion i madh financiar miratoi një platformë të nënshkrimit dixhital për të zyrtarizuar kontratat e financimit të biznesit. Koha mesatare për nënshkrimin e një kontrate, e cila më parë kërkonte deri në shtatë ditë pune, u reduktua në më pak se 24 orë, duke rezultuar në një përshpejtim të konsiderueshëm të ciklit të shitjeve dhe në aftësinë për të liruar kredi.